Per Sant Joan, petards, coques i... peretes

La fugacitat de les peretes Santjoaneres

Pera Sant Joan


Amb el solstici d'estiu, arriben les peres més primerenques, les de Sant Joan. Petites i dolces són de les fruites més esperades. Si en veieu a les botigues, no us ho penseu dues vegades, emporteu-vos-en unes quantes a casa. La seva temporada és ben curta i podria ser que a la setmana següent ja no en trobessiu més. 


De mitjans de juny a principis de juliol, les trobem en el seu punt perfecte de maduresa. Cruixents, sucoses, refrescants i molt dolces.

 


Com triar les peretes? 

Sabreu si la pera ha madurat a l’arbre quan mostra una part verda i una de vermella. La seva pell és fina i la carn ferma. Quan tenen un color més groguenc i estan una mica més toves volrà dir que estan en el seu punt més madur i per tant de màxima dolçor. 

Les peretes tenen una temporada curta i també duren molt pocs dies. Es tornen “lloques” quan la seva carn és de color marronós i estan molt toves. Una pera “lloca” ha madurat massa. Les peretes de Sant Joan es tornen “lloques” en pocs dies, per això val la pena menjar-les de seguida i aprofitar el seu moment idoni. 


Les propietats nutritives de les peres de Sant Joan

Ens aporten aigua, fibra, vitamines a, b, c, calci, potassi, antioxidants i àcid fòlic. Són saciants, diurètiques i ajuden a regular la flor intestinal, evitant l’estrenyiment alhora que ajuden a parar la diarrea. 


El santoral i les peres

Quelcom que sempre m’ha creat curiositat és l’associació de les fruites al santoral. Se lis dona el seu nom segons la celebració del sant que toqui en el moment en que maduren. Com que les peres maduren en diferents moments, en trobem amb noms de diferents Sants. Per exemple, les de Sant Joan, perquè maduren pels volts de la Revetlla, les de Sant Jaume ho fan al juliol i les de Sant Llorenç, a l’agost.


Ara les que toquen són les de Sant Joan, aquestes delícies que podem menjar d’una mossegada tot ajudant-nos a refrescar la gola en els primers dies de calor de l’estiu. 

Són les protagonistes de la recepta de la setmana del nostre chef col.laborador David Olivé. Estigueu al cas! 

Les podreu trobar a la nostra botiga