Les dames blanques, les supervivents del Bages

L'Albergina Blanca, eco i local

Cómo cultivar berenjena blanca?

Les albergínies blanques, arrodonides algunes, d'altres més allargades, són una varietat pròpia del Bages. Neixen durant l’estiu i durant aquesta estació, transformen la nostra cuina en una festa de receptes gustoses i exquisites.

Quasi s'extingeixen


Malauradament aquesta meravella va estar a punt d’extingir-se degut a que la seva delicadesa no la feia un producte fàcil de comercialitzar. Gràcies a iniciatives com la de la Fundació Alícia o la Xarxa Catalana de Graners, avui dia encara les podem consumir i cada vegada està més estesa la seva comercialització. Sobretot les trobem al Bages, on en plena temporada les trobarem tant a botigues locals com servides als restaurants de la zona.  


La Fundació Alícia, conjuntament amb altres entitats de la comarca del Bages i la Diputació de Barcelona, han treballat de valent per a mantenir-ne el cultiu i propiciar-ne el comerç. En un primer moment es va fer una feina molt local a la comarca i a poc a poc, gràcies a la tasca de conscienciació i d'ajudes per al seu cultiu, la podem començar a trobar més fàcilment. Sortosament, desde 2011 ja podem dir que aquesta varietat d'albergínia ha tornat per quedar-se . 


Les llavors de les albergínies blanques, s’han mantingut gràcies al cultiu en horts particulars i també gràcies a la Xarxa Catalana de Graners que lluiten per preservar i retrobar llavors de productes autòctons que han quedat desplaçats dels grans mercats. Les persones que treballen en aquesta xarxa, fan tota una tasca de recerca bibliogràfica i de camp i, es posen en contacte amb aquells pagesos ja retirats que són els que han mantingut el cultiu d’aquestes llavors. 


Propietats nutritives i culinàries


És una hortalissa molt apreciada pels restauradors degut a la seva carn que és suau, cremosa, de textura melosa, de centre ferm i de gust dolç, tenint tot el que s’ha de demanar per a que sigui una delícia pel paladar. 


Les albergínies blanques tenen un alt contingut de vitamina E, A, C, B1 i B2. També contenen àcid fòlic, fibra i hidrats de carboni. Són diurètiques, laxants i calmants.
Gràcies a que té poques calories, menys que cap altra varietat d'albergínia, són ideals per a incloure-les a la dieta i que ens ajudin a treure aquells quilets de més. 


Aquests fruits d'aparença curiosa, provinents de llavors ecològiques, sense transgènics, seran les delícies de l'estiu. Si els nostres cuiners les adoren, deu ser per la qualitat del seu sabor, la seva textura i la diversitat de receptes que en poden fer. Els d'ECO D’AQUI te les portarem a casa per a que puguis enamorar-te'n.