La Síndria, la dama dolça i fresca

Descobreix les propietats d’aquesta fruita estiuenca

Aquesta setmana us volem parlar de la síndria. A Eco d’Aquí us portem les que cultiven de manera ecològica els nostres amics de Llevant, Terra i Xufa. 

Aquí podeu veure el video de les sindries que us durem a casa: 


 
 


La síndria és una de les fruites més esperades quan arriba l’estiu, ideal per a refrescar-nos i delectar-nos.


De la família de les cucurbitàcies (carbassa, carbassó…) i d’origen africà, els àrabs la varen portar a la Península i l’anomenaren Sindiyyah. Avui en dia es cultiva arreu i existeixen unes mil dues-centes varietats de síndries. Rodones, ovalades, amb pepites o sense, de carn rosada, vermella o groga, són una delícia pels dies calorosos de l’estiu. 


Propietats nutritives


A més de ser delicioses, les síndries ens aporten un munt de vitamines. Un sol tall ens proporciona més d’un 20% de la quantitat diaria recomanada de vitamina A. També ens dóna vitamines B, C i E. El seu contingut en magnesi i potassi és un bon remei per recuperar la pèrdua de sals minerals. 


La seva propietat més important és l’alt contingut en licopè, un carotè vermell i brillant que li dona el seu color i que ajuda a reduir els problemes cardiovasculars. Al licopè se li atorguen també propietats anticancerígenes, tot i que encara no s’han fet prou estudis per corroborar la seva efectivitat.


La síndria conté un 90% d’aigua. Per a que us feu una idea, uns 250 g. de síndria contenen 230 g. d’aigua. Per això és una fruita molt depurativa i saciant, a més de tenir molt pocs greixos, fent-la perfecta per a dietes baixes en greixos. 


Com podem triar una bona síndria? 


Hem preguntat als pagesos com triar una bona síndria i ens han explicat que si volem una fruita madura i dolça, haurem de tenir en compte almenys aquests tres aspectes: 

  • Si a la pell hi té una taca de color groc, com més gran i fosca sigui, la fruita serà més madura. Això és degut a que la mida i el color de la taca ens indica el temps que ha estat a la terra i per tant ha tingut més temps de madurar al sol abans de ser collida. 

  • Entre dues peces de la misma mida, tria la que pesi més. Això vol dir que té més aigua, més sucre i per tant serà més gustosa.

  • Donant-li un copet amb els artells, si sona buida voldrà dir que està madura, si el so del cop és sec voldrà dir que encara està verda. 


A Eco d'aquí volem que us pugueu llepar els dits, per això ens preocupem de que les síndries arribin en el seu punt òptim de maduració i us les portem a casa en 24 hores. A què esteu esperant? 


Les podeu comprar a la nostra botiga. Comprar sindria de Terra i xufaSaber més sobre Terra i Xufa