A l'estiu tot tomàquet és viu

El trio d'asos: Rosaplè, Negre de Crimea i Rosat de Barbastro

Amb el sol càlid de l’estiu surten els tomàquets, aquestes fruites arrodonides, amb el seu toc un xic dolç i un xic àcid i de color generalment vermellós. La majoria de les varietats de tomàquet són vermelles però aquesta setmana vull parlar-vos de tres tipus que es distingeixen de la resta, entre d’altres característiques, pel seu color. 

El tomàquet Rosaplè


Als anys 60, el senyor Etern Verdaguer, un pagès de Cardedeu, tossut com ell sol, va decidir seguir plantant les llavors tradicionals de tomàquet que ja cultivava. La indústria d’aleshores presentava noves llavors modificades i assegurava que eren millors, però ell no els va escoltar i va seguir utilitzant les seves. La perseverança d’aquest pagès, ens ha permès que a dia d’avui encara puguem gaudir d’aquesta varietat de tomàquet, el Rosa Ple o Rosaplè de l’Etern. 


Aquesta varietat és més aviat petita, d’uns 8 cm de diàmetre. La seva pell és llisa, de textura carnosa i sucós. És aromàtic i molt dolç. Quan està al seu punt de maduresa el seu color és rosat i es diu que està ple. D’aquí li ve el nom. 


Les llavors d’aquest tomàquet varen arribar al Vallès Oriental a principis del segle XX desde Mallorca. Avui dia, els companys de Llavors Orientals, s’esforcen per preservar les varietats antigues de tomàquet de la comarca. 

El tomàquet Negre de Crimea


Més conegut com a Kumato, també rep el nom de tomàquet Negre Rus. La seva pell fosca el diferencia de la resta de tomàquets. És de color marró fosc i vermell pujat amb algunes estries de color verd obscur. 


La seva carn és ferma i és molt sucós a més de ser molt equilibrat de gust, ni molt dolç ni molt àcid. És ideal per amanides. 


Té un alt contingut en vitamina A, C, magnesi i potassi, sent un aliment que protegeix el sistema immunològic i és bo per als que pateixen del cor i tenen hipertensió. És molt diurètic i és ideal per a dietes de desintoxicació.  

El tomàquet rosa de Barbastro


Aquest tomàquet es distingeix no sols pel seu color rosat sinó també pel seu tamany. Cada peça pot pesar entre 500 i 900 grams. El seu olor és intens, és molt carnós i de pell fina. Quasi no té llavors i és molt dolç i poc àcid. 


Prové de Somontano de Barbastro, una població aragonesa d’Osca que té un microclima ideal per al cultiu degut a que està protegit per la Serra de Guara i que les seves terres es reguen amb aigua que venen directament del Pirineu. 


A més de bo pel seu gust, és bo pel seu contingut nutrient. Conté sobretot antioxidants naturals com la vitamina C, carotenoides i polifenols. 

Aquesta varietat tradicional és fruit d’un procés de selecció artesanal aconseguint un tomàquet no solament deliciós sinó que molt especial. Per això el 2014 se’l va declarar marca nacional i se li dediquen congressos i tot!


Negre, rosat, vermell, gran o petit, el tomàquet és una hortalissa ben esperada per aquells que mengem producte de proximitat i de temporada. A ECO D’AQUI ho sabem i ja els tenim a punt per dur-los a les vostres cases.